SafetyHero heeft een groot aanbod in klassikale, online of blended cursussen en trainingen ontwikkeld voor de bouw en infra. Of je nu als ZZP’er op zoek bent naar een buddy om je vakinhoudelijke kennis up-to-date te houden of als werkgever gebruik wilt maken van een gevuld leerplatform voor al je medewerkers, er is altijd een passende oplossing.

Waarom SafetyHero?

Bij SafetyHero draait het niet alleen om het aanbieden van vakinhoudelijk kennis. Wij vinden het namelijk ook ontzettend belangrijk dat de aangeboden informatie op een leuke, eenvoudige en betaalbare manier wordt aangeboden.

De software waarmee wij werken is zeer gebruikersvriendelijk. Alle online cursussen en trainingen zijn toegankelijk via smartphone, tablet of desktop en bestaan uit herkenbare video’s, afbeeldingen en leuke weetjes over de bouw en infra. Dit maakt het leren niet alleen makkelijker, maar ook vele malen leuker! Bij SafetyHero heb je tevens te allen tijde inzicht in je voortgang, behaalde certificaten en de geldigheid daarvan. Lekker simpel toch!

Cursussen en trainingen in de bouw en infra

Cursussen en trainingen in de bouw en infra

Van bouwplaatsmedewerker tot projectorganisator, er zijn talloze opleidingen en cursussen beschikbaar in de bouw en infra. De meeste denken dat het alleen om de bekende veiligheidstrainingen gaat zoals VCA Basis, maar dat is niet waar!

Er zijn tal van trainingen te vinden die zich bijvoorbeeld enkel richten op ondersteunend personeel. Denk hierbij aan coaching, leidinggevende en rekenen. Wij van SafetyHero richten ons echter specifiek op al het uitvoerend personeel binnen de bouw en infra. Op dit moment bieden wij onder andere de volgende trainingen aan:

Cursus BHV Basis

Ben jij een toekomstige BHV’er in de bouw en infra en heb je nog nooit eerder een cursus gevolgd? Dan dien je te beginnen met de cursus BHV Basis. Bij SafetyHero kun je kiezen uit twee opties. De eerste optie bestaat uit een gedeelte zelfstudie en één praktijkdag. Je bespaart hierbij tijd doordat de theoretische kennis online wordt verkregen. Geen fan van thuis studeren? Volg dan onze twee daagse praktijkcursus. De benodigde theorie wordt aan de hand van een lesboek tijdens de klassikale sessie doorgenomen. Je hebt geen vooropleiding nodig en er is geen studiebelasting voorafgaand de cursus. De cursus BHV Basis bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Wet- en regelgeving
 2. Eerste hulp
 3. Spoedeisende hulp
 4. Reanimatie & AED
 5. Brand, bestrijding en ontruiming
 6. Oefenvragen en instructievideo’s

Cursus BHV Herhaling

Om je BHV certificaat up-to-date te houden moet je ieder jaar op herhaling. Door jaarlijks een cursus BHV te volgen blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, richtlijnen en blijf je gecertificeerd BHV’er. Dit doe je met behulp van de cursus BHV Herhaling. De inhoud van de eendaagse training is gericht op de praktijk en bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Spoedeisende eerste hulp
 2. Niet-spoedeisende eerste hulp
 3. Reanimatie & AED
 4. Communicatie
 5. Ontruiming
 6. Brandbestrijding

Cursus VCA Basis (VCA B)

Een VCA diploma wordt vaak gevraagd door de aannemer of opdrachtgever waarvoor je werkzaamheden gaat verrichten om toegelaten te worden op het bouwterrein. Met de cursus VCA Basis geef je aan dat je weet hoe je veilig moet werken en rekening houdt met het milieu en de gezondheid van anderen. In de cursus VCA Basis worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld:

 1. Regelgeving en veiligheidsregels
 2. Veilig werken, overleg en inspecties
 3. Risico’s en preventie
 4. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)
 5. Machines en gereedschap
 6. Hijsen en tillen
 7. Gevaarlijke stoffen
 8. Brand- en explosiegevaar

Cursus VOL-VCA

De training VOL-VCA is bedoeld voor operationeel leidinggevenden en zzp’ers die als onderaannemer bij een VCA-gecertificeerd bedrijf werken. Met een diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) laat je zien dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu én dat je deze kennis kunt toepassen in het belang van jezelf en de mensen aan wie je leidinggeeft. De cursus VOL-VCA behandelt dezelfde onderwerpen die bij VCA Basis (B-VCA) aan bod komen, maar dan bekeken vanuit de operationeel leidinggevende. De volgende zaken komen aan bod:

 1. Regelgeving en veiligheidsregels
 2. Veilig werken, overleg en inspecties
 3. Risico’s en preventie
 4. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)
 5. Machines en gereedschap
 6. Hijsen en tillen
 7. Gevaarlijke stoffen
 8. Brand- en explosiegevaar

Cursus Heftruck

De heftruck is een veelgebruikt transportmiddel in de bouw en infra. In deze cursus leer je hoe je met een heftruck omgaat en wat de regels zijn omtrent veiligheid en wetgeving. In de cursus Heftruck worden de volgende onderwerpen globaal behandeld:

 1. Algemene informatie
 2. Heftruck
 3. Tillen en vervoeren
 4. Omgevingsfactoren en opslagmiddelen
 5. Veiligheid

Cursus Hoogwerker

De cursus Hoogwerker is ontwikkeld voor iedereen die op hoogte werkzaamheden moet verrichten en daarvoor een hoogwerker gebruikt. Tijdens deze cursus staat het veilig en verantwoord omgaan met een hoogwerker centraal. Daarbij ligt onder andere de focus op:

 1. Definitie en inzetbaarheid
 2. Wet- en regelgeving
 3. Veiligheidscontrole en constructie
 4. Omgevingsrisico’s en stabiliteit

Cursus Samenwerken in de bouw

In deze training geven wij handvaten om beter te leren samenwerken. Erg belangrijk als je bedenkt dat een groot deel van de totale faalkosten te herleiden is aan slechte samenwerking. Samenwerking is vooral een kwestie van organiseren, elkaar aanspreken, afspraken maken en deze nakomen. Deze training biedt daar hulpmiddelen voor aan en waarschuwt je voor valkuilen. In de cursus Samenwerken in de bouw worden de volgende onderwerpen globaal behandeld:

 1. Samenwerken in de bouw
 2. Richtlijnen voor samenwerken
 3. Competenties & eigenschappen

Cursus Communiceren in de bouw

Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds veel ongevallen plaatsvinden welke worden veroorzaakt door een gebrek aan direct toezicht en goede communicatie. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties en faalkosten ontstaan. Weliswaar is dit probleem nooit helemaal uit te sluiten, maar goede communicatie en het daar in investeren zal hier uiteindelijk een positieve invloed op hebben. In de cursus Communiceren in de bouw worden de volgende zaken behandeld:

 1. Communicatie in de bouw
 2. Een goed gesprek (LSD principe)
 3. Verbale en non-verbale communicatie

Cursus Veiligheid op de bouwplaats

Helaas komen ongelukken regelmatig voor in de bouw en infra, soms zelfs met dodelijke afloop. Reden genoeg dus om stil te staan bij de oorzaken hiervan en de algehele veiligheid op een bouwplaats. In de cursus Veiligheid op de bouwplaats komen de volgende hoofdstukken aan bod:

 1. Algemene introductie
 2. Gevaren op de bouwplaats
 3. Maatregelen

Verplicht of niet?

Een groot deel van alle trainingen en cursussen binnen de bouw en infra zijn verplicht vanuit wet- en regelgeving. Welke trainingen verplicht zijn hangt af van de werkzaamheden die je uitvoert en functie die je uitoefent. Zo is VCA B niet verplicht vanuit de wet- en regelgeving, maar wordt deze bijna altijd als vereiste gesteld door een opdrachtgever. Wil je geen werk mislopen? Dan is het altijd aan te raden om in het bezit te zijn van VCA B of VOL-VCA certificaat. Ook BHV en EHBO zijn beide aan te raden wanneer je werkzaam bent in de bouw en infra. Je moet er toch niet aan denken dat je collega iets overkomt en jij geen hulp kan bieden op dat moment?!

SafetyHero is jouw opleidingspartner om snel en betaalbaar de nodige certificaten te halen! Interesse of vragen? Neem contact met ons op!