Veiligheidstrainingen voor in de bouw

Veiligheidstrainingen voor in de bouw

26 mei 2019 door

In 2018 kwam de inspectie SZW met droevige cijfers naar buiten betreft het aantal ongelukken in de bouw. Wat blijkt namelijk? Dat er steeds meer ernstige ongelukken plaatsvinden binnen de bouw dan minder.  De bouw is hiermee opnieuw de meest onveilige sector. Willen we het aantal ongelukken terugbrengen dan moet het veiligheidsbewustzijn bij medewerkers omhoog.  Specifieke veiligheidstrainingen voor in de bouw sector kunnen hier in bedragen. Maar welke veiligheidstrainingen in de bouw zijn er dan nodig en hoe zorgen we dat iedereen hier op een betaalbare wijze toegang tot heeft? SafetyHero heeft de oplossing!

Online veiligheidstrainingen in de bouw

Michel Schenk, arbeidsinspecteur bij de Inspectie SZW heeft eerder een uitgebreid artikel geschreven over de tien meest voorkomende ongelukken in de bouw. SafetyHero is hier mee aan de slag gegaan en is begin 2019 gestart met het ontwikkelen van de eerste online veiligheidstrainingen voor in de bouw. Online veiligheidstrainingen? Ja, SafetyHero is expert in het ontwikkelen van digitale leeroplossingen die bijdragen aan de veiligheid en vakbekwaamheid van medewerkers. Het voordeel van online veiligheidstrainingen is dat ze betaalbaar blijven voor de zelfstandige en bedrijven en schaalbaar zijn om snel iedereen toegang tot te geven. Maar er zijn meer voordelen!

De voordelen van online veiligheidstrainingen

  • Betaalbaar

De kosten van online trainingen liggen hoofdzakelijk in het begin, namelijk bij de ontwikkel kosten. Wanneer de online veiligheidstraining éénmaal ontwikkelt is dan kan je de training onbeperkt aanbieden zonder overheadkosten.

  • Schaalbaar

De online veiligheidstrainingen voor in de bouw van SafetyHero zijn schaalbaar. Je kan ze namelijk met één druk op de knop aan honderden medewerkers tegelijk aanbieden zonder gedoe. Met gedoe bedoelen we dan medewerkers naar een bepaalde locatie krijgen op datum X, zoveel plekken, inhuren trainer en ga zo maar door.

  • Flexibel

Freelancers en zelfstandige zijn over het algemeen de groep die de meeste ongelukken veroorzaken binnen de bouw en jaarlijks over het minst aan trainingsuren beschikken. Wil je de veiligheidsbewustzijn van de groep verhogen dan moet je met leeroplossingen komen die passen bij hun drukke agenda’s en dus flexibel te volgen zijn. Online trainingen zijn 24/7 te volgen op elk device.

  • Meetbaar

Binnen de bouw zie je dat alle veiligheidsprotocollen en werkinstructies hoofdzakelijk met medewerkers wordt gedeeld via mail, pdf of hard kopie documenten. Maar hoe weet jij als verantwoordelijke vervolgens bij deze bestandstypes of de medewerkers het document daadwerkelijk gelezen heeft of nog belangrijker “begrepen” heeft. Dat weet je niet! Online trainingen zijn daar in tegen wel meetbaar; is de het bestand geopend? Tot welke pagina heeft die gekeken? En heeft die de testvragen goed gemaakt? Dit is allemaal inzichtelijk met de veiligheidstrainingen voor de bouw van SafetyHero.

 

Cursus aanbod veiligheidstrainingen voor bouw

Uit onderzoek en ervaringen van experts is vorig jaar een lijst gepubliceerd over de top tien ongelukken binnen de bouw. Wat opvalt is dat een groot aantal ongelukken onderdeel zijn van de VCA Basis trainingen. Een verplichte training waar je zelfs examen voor moet doen en een certificaat voor moet halen zou dan moeten helpen? Ja en nee, ja als je kijkt naar hoeveel er ook goed gaat binnen de bouw en veiligheid, nee omdat VCA bijvoorbeeld maar ééns in de 10 jaar gevolgd hoeft te worden. Nou en we weten allemaal hoe snel kennis komt te vervallen als we er weinig meer mee doen, laat staan wat er nog over blijft na 10 jaar.

SafetyHero heeft als doel om naast de basis trainingen zoals BHV, VCA, Hoogwerker een aanvullend aanbod te ontwikkelen bestaande uit kleine micro trainingen over specifieke veiligheidsonderwerpen.  Waar moet je dan aan denken? Kijkend naar de tien meest voorkomende ongelukken kunnen dit de volgende veiligheidstrainingen voor in de bouw zijn:

  • Veiligheidstraining: Vallen van hoogte

Bedenkend dat je op een bouwplaats nooit een zachte landing hoeft verwachten kan je voorstellen dat je al snel iets oploopt wanneer je valt.

  • Veiligheidstraining onjuist gebruik beschermingsmiddelen

Een beschermingsmiddel is in de keten van veiligheid al de laatste schakel, het ongeluk is al gebeurt de vraag is alleen nog maar in hoeverre het beschermingsmiddel de schade beperkt.

  • Veiligheidstraining gevaarlijke stoffen

Denk aan kwarts, asbest en nieuwe stoffen waar de gevolgen nog niet van bekend zijn. . Ook over de gevolgen van combinaties van (on)gevaarlijke stoffen en de gevolgen op de gezondheid daarvan is onvoldoende bekend. Helaas zijn er slechts voor een paar stoffen grenswaarden vastgesteld en moeten werkgevers zelf grenswaarden bepalen. Dit is echt een sluipmoordenaar voor na je pensioen.”

  • Veiligheidstraining fysieke belasting

Hierbij gaat het vooral om handmatig cyclisch werk zoals stuken, steigers bouwen en staal vlechten. Klachten aan lijf en ledematen zijn vaak te voorkomen door slimmer te werken.

  • Veiligheidstraining ladders en gevaarlijk gereedschap

Werken op een ladder betekent dat je vaak maar één hand vrij hebt. Dat is een risico, want als je je bedenkt dat veel gereedschappen met twee handen bediend te worden. Vallen van hoogte ligt op de loer. Daarnaast komt de inspectie veel afgezaagde vingers bij slijptollen tegen.

SafetyHero als partner in digitaal leren omtrent veiligheid

Of je nou zelfstandige bent, MKB of een groot bouwbedrijf met honderden medewerkers. SafetyHero biedt standaard al voor elke groep een passende leeroplossing die bedraagt aan een hogere veiligheidsbewustzijn. Onze generieke trainingen en leeromgeving vormen een prachtige basis in de start van jouw veiligheid Academy maar er nog meer mogelijk. Een keer koffie drinken?

Categorie