Duurzame inzetbaarheid moet gefaciliteerd worden in de bouw

Duurzame inzetbaarheid moet gefaciliteerd worden in de bouw

17 januari 2020 door

Vandaag de dag is er tijdens een grote bouwopgave, een arbeidsmarkt waar de spanning te snijden is en een stijgende pensioenleeftijd een enorme uitdaging te vinden in het personeelsbeleid in de bouw. De aankomende vijf jaar alleen al zijn er 60.000 medewerkers extra nodig in de bouw- en infra duurzame inzetbaarheid moet daarom gefaciliteerd worden in de bouw, aldus het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). 

Naast het werven van nieuwe medewerkers om de hoeveelheid werk het hoofd te kunnen bieden, wat absoluut noodzakelijk is. Er moet ook geïnvesteerd worden in de bestaande krachten die steeds langer door moeten werken. Daarom moet duurzame inzetbaarheid moet gefaciliteerd worden in de bouw. Als initiatief heeft Bouwend Nederland samen met kennis- en adviesinstituut Volandis en vakblad Cobouw het project ‘Bouw aan een fitte toekomst’ opgezet.

“Duurzame inzetbaarheid behelst zowel de lichamelijke gezondheid als de actualisering van kennis en vaardigheden”, aldus Fenneken Lamaker, adviseur Beleid en Verenigingszaken bij Bouwend Nederland. “Nieuwe woningen en kantoren, een duurzamere infrastructuur en vervanging- en renovatieopgaves van de gebouwde omgeving zijn aan de orde van de dag en de bouw staat voor een grote uitdaging om al deze opdrachten uit te kunnen voeren.

Tekort en behoud werknemers

De huidige instroom voorziet onvoldoende in de benodigde menskracht. Het is dus belangrijk om ook werknemers die al in de bouw- en infra werken te behouden. Om deze doelstelling te behalen is het noodzaak dat bedrijven hun medewerkers motiveren in een veilige omgeving en zorgen dat de medewerker fit en vitaal is. Het is een absolute hoofdzaak dat zij goed geschoold maar ook goed bijgeschoold worden, duurzame inzetbaarheid moet gefaciliteerd worden in de bouw.

Kennis delen

Lamaker is medeverantwoordelijk voor het project ‘Bouw aan een fitte toekomst’. Hiervoor bundelen de drie bedrijven hun krachten om het bereik van hun boodschap te optimaliseren. Cobouw deelt hierover een artikel, video, podcast of andere uitingsvorm en Volandis een webinar tot informatiebijeenkomst. Het is belangrijk dat werkgevers naar aanleiding van dit soort evenementen zelf gaan kijken naar manieren om duurzame inzetbaarheid te faciliteren binnen hun eigen organisatie.

SafetyHero ondersteunt bedrijven in het faciliteren van duurzame inzetbaarheid, wij zijn jouw opleidingspartner om snel en betaalbaar de nodige certificaten te halen! Interesse of vragen? Neem contact met ons op!

Categorie