Arbo en persoonlijke bescherming (PBM)

24 januari 2020 door

Bouwbedrijven besteden steeds meer aandacht aan het welzijn van medewerkers. Niet alleen de veiligheid van wat er gebouwd wordt, maar ook die van de productiewijze (veilig werken) is een belangrijk thema. Hoe zorg je ervoor dat jouw personeel veilig werkt?

Als werkgever moet je ten allen tijden voldoen aan de Arboregels. Met een goed Arbobeleid creëer je een veilige en gezonde werkplek voor jouw personeel. Het is belangrijk om het Arbobeleid van je bedrijf goed kenbaar te maken aan je personeel. Bijvoorbeeld door het op te nemen in het personeelshandboek. Het spreek voor zich, maar tijdens het werken in de bouw moeten werknemers te allen tijde gebruikmaken van de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Denk hierbij aan de volgende middelen:

Gehoorbescherming

Gehoorbeschadiging door bouwgeluiden en gereedschap wordt in de bouw vaak onderschat. Bij een geluidsniveau vanaf 80 dB moeten er gehoorbeschermende middelen aanwezig zijn.  Waar sommige vakmannen kiezen voor goede gehoorbescherming kiezen sommigen voor een paar simpele wegwerpdoppen of vergeten ze te gebruiken.

Hoofdbescherming

Het hoofd is kwetsbaar. Het is daarom belangrijk het hoofd goed te beschermen. In de bouw kan een werknemer gewond raken aan zijn hoofd door onder andere: chemicaliën, omvallende of wegschietende voorwerpen en stoten.

Adembescherming

In de bouw is stof aan de orde van de dag. Ook komen er vaak gassen en dampen vrij bij verschillende klussen. Neem geen risico en verplicht je werknemers om een stof- of dampmasker te dragen. Zo minimaliseer je het risico van schade aan de luchtwegen of andere gezondheidsschade.

Handbescherming

Bij veel werkzaamheden in de bouw kunnen verwondingen aan de handen ontstaan. Maar ook door chemicaliën en hitte of vonken. Het meest voorkomend is contacteczeem. Dit ontstaat wanneer water, zeep of andere stoffen het oppervlak van de huid beschadigen. Een bouwvakker werkt met zijn handen. Die verdienen het dus om goed beschermd te worden. Geef je werknemers bijvoorbeeld thermohandschoenen bij koude weersomstandigheden of lashandschoenen voor tijdens het lassen.

Valbescherming

Werken op hoogte zorgt voor de meeste ongevallen in de bouw. Het gebruik van valbeschermingsproducten en valbeschermingssystemen is dan ook een must. Zorg daarom dat deze ten allen tijden op de bouwplaats aanwezig zijn.

Oogbescherming

Onze ogen zijn een van onze meest belangrijke organen, maar ook een van onze meest kwetsbare. Wees daarom streng voor je werknemers en zorg ervoor dat zij altijd veiligheidsbrillen of gelaatsmaskers dragen tijden werkzaamheden waarbij de ogen beschadigd kunnen raken zoals hak- of laswerk.

Voetbescherming

Bij veel werkzaamheden in de bouw bestaat het risico om in scherpe voorwerpen te stappen of een vallend voorwerp op de voet te krijgen. Om dit risico te beperken moet de werkgever veiligheidsschoenen verstrekken. Controleer altijd of je personeel het voorgeschreven schoeisel draagt.

Inspectie SZW

Je bent als werkgever eindverantwoordelijk voor wat er op de bouw gebeurt. Wanneer je een bezoek krijgt van de Inspectie SZW en een werknemer gebruikt zijn PBM’s niet, moet je als werkgever een boete betalen.

Bij SafetyHero is het mogelijk om de Arboregels en PBM voorschriften te digitaliseren en hiervan aantrekkelijke en efficiënte trainingen te maken. Interesse of vragen? Neem contact met ons op!

 

Categorie